Potrivit Legii nr. 93/2009, institutiile financiare nebancare (IFN-urile) sunt “entitati ce desfasoara activitate de creditare cu titlu profesional”. Institutiile financiare nebancare se concentreaza asupra diferitelor tranzactii financiare similare operatiunilor bancare traditionale si include, intre altele: acordarea creditelor si a altor forme de finantare de aceasta natura, operatiuni ce privesc leasingul financiar, emiterea garantiilor si asumarea angajamentelor de garantare, respectiv finantare.

In Romania, in momentul actual, IFN-urile reprezinta cea mai buna alternativa atunci cand vine vorba despre imprumuturi de sume mici. Aceste organizatii ofera credite clientilor cu venituri mici care, de multe ori, nu au acces la sursele traditionale ale institutiilor bancare. De regula, imprumuturile sunt realizate pentru sume mici pe termen scurt (un an sau mai putin). Potrivit BNR, daca in luna februarie, anul 2015, aproximativ 32000 de clienti persoane fizice aveau cel putin un contracte de credit IFN, in primavara anului 2016, la institutiile financiare nebancare existau 37000 de contracte pentru persoane fizice.

La finalul anului 2016, soldul creditelor si angajamentelor asumate la care ajunsesera IFN-urile era de 29,5 miliarde de lei, cel mai mare sold in ultimii 5 ani. Potrivit BNR cele mai multe credite acordate de catre IFN-uri merg catre servicii (vezi tabelul de mai jos).

Creditele acordate si angajamentele asumate de IFN-uri

Indicator Sold
(mld. lei)
Dinamica
(%)
Dinamica
fata de martie
2016(%)
Industrie 4,1 -0,4 -1
Servicii 14,8 9 2
Constructii 2,7 -0,4 0
Agricultura 5 17 3
Administratie 0,8 -20 -1,5
Persoane fizice 1,9 14 14
Total 29,5 7 2

Sursa: BNR

In decembrie 2015, finantarile acordate de IFN–urile inscrise in registrul general al BNR cumulau aproximativ 21,7 miliarde de lei, cresterea inregistrata in comparatie cu semestrul anterior fiind de aproximativ 300 milioane de lei. Pe de alta parte, in primele trei luni ale anului 2016, IFN-urile care isi desfasoara activitatea in Romania au inregistrat o creste a finantarilor realizate mai mai mare cu 33% decat perioada similara, ianuarie-martie 2015. Anul acesta, in perioada mentionata, au fost acordate finantari de 663 de milioane de lei. Mai mult de 90% din valoarea totala a finantarilor, adica, 611 milioane de lei, au mers catre finantari de consum, 6,1 % au reprezentat finantari industriale si doar 1,8% au reprezentat credite pentru achizitie de autovehicule.

Pentru a obtine un credit bancar este nevoie de o documentatie stufoasa. Nu asa se pune problema si in cazul IFN-urilor

Faptul ca finantarea IFN se obtine extrem de rapid nu poate fi decat in avantajul clientului. De exemplu, Simplu Credit IFN solicita unui client nou o copie dupa actul de identitate si dovada de venit (copie fluturas salariu/adeverinta de venit sau talon pensie). Aceste documente se trimit simplu, prin e-mail sau fax. De fapt, acesta reprezinta si unul dintre motivele care au contribuit la cresterea soldului in anul 2016, un an in care numerosi romani au accesat credite, convinsi de politica de marketig inovatoare pe care IFN-urile o propun. Afirmatia este sustinuta si de faptul ca numarul de clienti persoane fizice debitori care inregistrau intarzieri la plata ratelor la imprumuturile mai mari de 20.000 de lei era, la finalul lunii ianuarie 2016, mai mic cu aproximativ 1000 decat la finalul lunii ianuarie 2015 (informatia este sustinuta de datele BNR agregate la Centrala Riscului de Credit).

Simplu Credit